+31 6 31942194 ikwil@ookvandaag.online

Samenwerken, trainingen, workshops en webinars… We zullen elkaar de komende tijd allemaal nog op afstand moeten ontmoeten en zijn daarom gebaat bij de juiste hulpmiddelen. Investeer in goede techniek, zoals een microfoon, webcam, koptelefoon en de juiste verlichting en zet jezelf gelijk neer als professional. Uiteindelijk zul je daarmee makkelijker het doel van je online presentatie kunnen bereiken; van informatieoverdracht bij een webinar tot een klant enthousiasmeren bij een online pitch. Ook ik heb de overstap gemaakt naar betere apparatuur dan standaard meegeleverd met mijn MacBook.

Wat heb ik mijzelf precies cadeau gedaan de afgelopen tijd? En hoe ben ik tot die aankoop gekomen? Gebruik deze tips om je eigen online presentaties een boost te geven!

  • Na lang speuren, informeren en vergelijken heb ik gekozen voor een Yeti Blue microfoon. De microfoon heeft allerlei handige functies en mogelijkheden waardoor het een echte allrounder is: van gaming tot podcasts produceren en van voice-overs tot webinars geven… Met deze microfoon ben je aan het juiste adres! Qua look en feel is de microfoon (en de microfoonvoet) vrij flink. Dit zorgt voor extra stevigheid, maar aan de andere kant dat een stevige microfoonarm onmisbaar is. Als laatste merkte ik in het gebruik dat de microfoon vrij gevoelig is voor omgevingsgeluid. Houd hier rekening mee.
  • Omdat de voet van de microfoon, net als de microfoon in zijn geheel, best fors is, stond ‘ie al snel in de weg op mijn bureau. Wat is daar de beste oplossing voor? Er zijn microfoonarmen te koop waarmee je je microfoon in en uit je werkplek kunt ‘zwaaien’. Niet alleen heel handig, maar ook nog eens best wel cool om te kunnen doen! Het aanschaffen van zo’n microfoonarm vereist wel wat voorbereiding. Kijk goed naar de specificaties van de microfoonarmen, zoals het maximum toegestane gewicht van de microfoon die erin kan en of de arm de juiste schroefaansluiting heeft voor je microfoon. Na lang wikken en wegen heb ik de Tonor T20 gekocht: een fijne, stevige arm die ook nog eens goed leverbaar is in Nederland.
  • Een koptelefoon (of een set oordopjes) is ook slim om aan te schaffen. Je hoort jezelf beter en het ‘rondzingen’ – ook wel feedback genoemd – is daar al gauw mee verholpen. Ik heb gekozen voor oordopjes van het merk Ludos Clamor. Het geluid is absoluut niet verkeerd en de dopjes voelen prettig in mijn oren. In het meegeleverde metalen doosje zitten extra buds en een klein opbergtasje. Kleine bonus: de oordopjes zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Ik heb geel en oranje, maar ze verkopen voor ieder wat wils!
  • Nog een belangrijk punt om over na te denken: het beeld. Ik was niet zo tevreden over de prestaties van de ingebouwde webcams van mijn MacBook en iMac. Het beeld was vaak te donker waardoor ik met extra lampen aan de slag moest. Ik heb nu geïnvesteerd in een webcam van Logitech: de Logitech C920. Ik stond meteen versteld van het verschil in kwaliteit! Het beeld is nu veel scherper en helderder. Dit zorgt er meteen voor dat de kijker minder snel vermoeid raakt.
  • Om mijn set af te maken kocht ik nog een lichtring. In eerste instantie was ik niet zo overtuigd van de meerwaarde van een lichtring, maar achteraf gezien is het toch een goede investering geweest: je ziet meteen verschil! De lichtring die ik kocht, van het merk Neewer, was voor een schappelijk prijsje te koop op de Duitse variant van Amazon en werd zelfs met tripod en hoge 3-poots standaard geleverd. Mijn webcam (overigens mét schroefgat) kon ik makkelijk monteren in de lichtring. Ik hoefde vervolgens alleen nog de juiste kleurtint de kiezen waarna ik haarscherp voor mijn virtuele klasje stond!

Samengevat heb ik de volgende apparatuur gekocht:

  • Microfoon: Yeti Blue Blackout *;
  • Studio boomarm: Tonor T20 *;
  • Koptelefoon: Ludos Clamor **;
  • Webcam: Logitech C920 PRO Full-HD 1080/30fps **;
  • Lichtring: Neewer Ring-light RP10-H (met 3-poots standaard) **.

(*) Te koop via bekende Nederlandse webshops, zoals bol.com en coolblue.nl.

(**) Te koop via de Duitse variant van Amazon (houd rekening met eventuele langere levertijd).

Was het de investeringen waard? Ik werk nu een paar maanden met deze apparatuur en persoonlijk zie ik hoe het mijn online presentaties naar een hoger niveau heeft getild! Ik denk dat kwaliteit in beeld en geluid erg belangrijk is om een boodschap over te brengen via de virtuele weg en heb op dat vlak zeker een positief verschil ervaren!

 

Twijfel je over het een of het ander? Wil je meer details? Of heb je andere vragen? Stuur gerust een mailtje of een WhatsApp-bericht.